Espressomaskinen

KRAV TIL MASKINENE
En god espressomaskin har en stor koker, mye damp til steaming av melk og høyt, langvarig trykk på dampen. Temperaturen på vannet må være stabil og ligge på 90-93 grader når det renner ut av gruppen. Maskinen bør ha en kraftig gruppe med diameter på 58 mm og en kraftig bajonett. Pumpetrykket må være stabilt og kunne gi et trykk på ni bar når man har kvernet og behandlet kaffen riktig på forhånd. Disse kriteriene kan man ikke teste ved å se på maskinen eller ved å høre på en selger som selv ikke vet hva espresso egentlig er. En espressomaskin må selvfølgelig prøves før den kjøpes.

EKSPRESSO ELLER ESPRESSO FRA VÅR BARISTA
Det snakkes stadig vekk om espressokanner og espressoutstyr. I denne forbindelse er det greit med en liten opprydning. Ekspresso må skilles fra espresso. Mange har kjøpt seg noe de kaller espressokanne. Den lages blant annet av det italienske selskapet Bialetti. Denne saken lager egentlig mokkakaffe. Det står også Mocca inngravert i basen, for de som vil undersøke dette nærmere.

I flere år forsøkte jeg å få til noe som lignet på espresso, med en slik sekskantet mokkakanne som settes direkte på kokeplaten. Resultatet ble, som dere sikkert vet, litt bitter kaffe uten crema. Til slutt fant jeg en liten sak med en bøyd tut utformet i messing som ledet kaffen rett i koppen. Jeg tenkte dette ville gi meg muligheten til å få med det lille skummet (som tross alt ble produsert) rett i espressokoppen.

Ettersom espresso blir til under trykk, tok jeg sjansen på å pakke kaffen alt det jeg orket, i det lille filteret, selv om det i bruksanvisningen ble advart mot å gjøre nettopp dette. Litt initiativ under eget ansvar må være tillatt. Dette viste seg da også å bli det nærmeste jeg kom en hjemmelaget espresso uten å måtte punge ut for en espressomaskin. Til tross for en del likheter ble det likevel aldri noen ekte espresso, og jeg gikk over til filterbrygging og presskanne igjen.

Riktignok kom kaffen ut i ekspressfart, og jeg sto der og ventet like spent hver gang, men der stoppet også likhetene. Vannet i en espresso skal ha en lav temperatur på cirka 90 grader; i mokkakannen kokte det. Espresso skal brygges under et høyt trykk på ni bar; i mokkakannen var det et lavt trykk på 1,2 bar. Espresso har crema; min kaffe hadde litt bobler, som ble borte før man rakk å ta den første slurken. Med andre ord, det ble ikke espresso, og det kunne aldri ha blitt det.

Likevel ble det en ganske fyldig kaffe som jeg har valgt å kalle ekspresso. Ekspresso kommer i ekspressfart og blir til på et øyeblikk, akkurat som en espresso, men nærmere ekte espresso kommer den altså ikke. Jeg anbefaler både ekspresso og espresso på det varmeste, men de to bør ikke forveksles.

Telefon: 21 93 22 22Nettstedskart