Espresso

Cortado presenterer her de grunnleggende baristateknikker og prinsipper. Dette er bare ment som en kort innføring i baristakunsten. Det krever litt trening før man får til den gode espressoen og dersom du skulle ha noen spørsmål utover dette må du gjerne kontakte oss for veiledning eller melde deg på et av våre kurs.

1. FORBEREDELSER:
Bruk kaldt, friskt vann!
La maskinen bli ordentlig varm.
La den stå på minst 5-15 minutter, men gjerne en time, før du bruker den.
Kjør gjennom vann, slik at vannet i kokeren også blir byttet ut med det friske vannet.
Ha ferske, hele bønner i kvernen.

2. KVERNING:
Still kvernen slik at kaffen blir malt så fint at den gir passe motstand i kaffefilteret i bajonetten, men ikke så fint at det blir for høyt trykk og espressoen drypper ut av åpningene i bajonetten. Passe motstand har du når vanntrykket er ni bar idet vannet trenger gjennom kaffen. Når har du så funnet den riktige malingsgraden? Dette er en prøve- og feileprosess, som etter hvert gir deg en "følelse" for kaffebønnene som strekker seg fra fingerspissene til hjerterøttene. Hovedregel: Renner espressoen for sakte, er kaffen malt for fint; renner den for fort, har du malt for grovt.

3. PAKKING:
Doser riktig mengde nykvernet kaffe (slik du lærer av Cortado) i filteret, og pakk kaffen jevnt så den får en vannrett overflate. Dersom du fyller din espressokopp med riktig mengde espresso i løpet av 17-29 sekunder har du gjort en god jobb, og du har en helt akseptabel innstilling på kvernen.

4. TAMPING
Etter å ha pakket den kvernede kaffen i filteret skal kaffen tampes med 15 kg trykk. Bruk gjerne en badevekt eller prøv en klikktamper hos oss for å kjenne hvor mye det faktisk er. Pass på at tamperen står rett i bajonetten slik at du ikke får en skjev ekstrahering og en dårlig espresso. Poler overflaten ved å snurre forsiktig på tamperen. Dersom strålen renner jevnt har du fått en riktig ekstrahering.

5. EKSTRAHERING:
Mange liker espresso som har ekstrahert i ca. 25 sekunder, men her er det mange preferanser. En sicilianer vil helst se at det tar drøye 30 sekunder før espressoen er ferdig. Bruk din egen smakssans til å finne din "idealtid" og idealsmak. Et langt shot gir det italienere kaller for en "Espresso Lungo", mens et kort, hissig shot espresso gir deg en kraftig, lite bitter "Espresso Ristretto".

Telefon: 21 93 22 22Nettstedskart