De ulike kaffedrikkene

Espresso kan brukes som grunnlag for en rekke kaffedrikker. Cortado presenterer her de vanligste og gir samtidig en kort beskrivelse av hva espresso er. En forutsetning for en god espressobasert kaffedrikk er selvsagt en perfekt espresso.

HVA ER ESPRESSO?
Espresso er 7 g finmalt kaffe tilberedt på 20-30 sekunder under høyt trykk (~9 bar). All espresso skal ha crema. Har ikke espressoen du får servert crema, er du blitt lurt.

HVA ER CREMA?
Crema er et mørkt og rødbrunt "skum" som skal dekke hele espressoens overflate. Cremaen skal ikke sprekke opp etter kort tid. Den består av mikroskopiske bobler, og den nøyaktige størrelsen på disse vil kunne variere med kaffen som benyttes, og tilberedningen. Jeg vet sannelig ikke hvordan den blir til. Noen sier at det er oljene i kaffen som emulsifieres, andre at det er gasser i kaffen som frigjøres når trykket opphører. Kanskje begge deler? Det er ihvertfall sikkert er det at det høye trykket er nødvendig. At espresso har crema, betyr ikke at den er god. Mye annet kan gå galt under tilberedelsen.

HVA ER IKKE ESPRESSO?
- Kaffe tilberedt fra din kaffetrakter med såkalt espressokaffe i. (Det er ikke kaffen som definerer hva du får i koppen, men prosessen.)
- Kaffe fra din sekskantede Bialetti som du setter på kokeplaten. (Trykket er rett og slett ikke høyt nok; det ligger rundt 1 bar, ikke 9.)
- Kaffe fra din lille husholdningsmaskin som du tror er en espressomaskin (fordi den ble solgt som det), men som bare er en avansert utgave av Bialetti.
- Kaffe uten crema.

Men at kaffen ikke kan defineres som espresso, betyr ikke at den ikke er god!

OPPSKRIFTER
Her får du en liten gjennomgang av de mest elementære espressobaserte drikkene. Dersom du lurer på hvordan man lager andre drikker kan du gjerne ta kontakt med oss på mail cortado@cortado.no, så skal vi finne et svar til deg.

ESPRESSO
Kaffe med tykk, rødbrun crema

For å lage perfekt espresso kreves nøyaktighet og innsikt i håndverket. Detaljer om dette finner du på siden om espresso.
- Ristretto: Espresso med et volum på under 25 ml
Mindre volum skal helst fremkomme av finere malt kaffe og ikke kortere tid. Søt, rund, viskøs og uten bitterheten som oppstår ved større volum og lengre ekstrahering.
- Lungo: Espresso med et volum på mer enn 30-35 ml, inntil 60 ml
Dette er motstykket til Ristretto og vil således karakteriseres ved sin fremtredende bitterhet, men litt "tynnere" og mildere i smaken. På bildet ser du en dobbel Lungo.

ESPRESSO MACCHIATO
Espresso markert med 1-2 spiseskjeer melkeskum

Espresso ekstraheres i espressokopp og en liten mengde melkeskum tilsettes forsiktig i sentrum av cremaen. Et vakkert syn dersom den er tilberedt riktig.

ESPRESSO CONPANNA
Espresso med ristet fløte

Espresso ekstraheres i espressokopp eller shots-glass. Fløten ristes i shaker og tilsettes forsiktig på toppen. Enkelte serverer denne som en annen variant med pisket kremfløte, men førstnevnte er originalen.

CAPPUCCINO
Espresso, steamet melk og ofte en tilsetning av kanel og sjokolade.

Enkel espresso brygges rett i koppen. Melk steames og helles ned midt i koppen, slik at cremaen løftes opp. Mot slutten kan du begynne dine kunstverk, eller du kan fortsette slik at den ferdige cappuccinoen kun har en smal ring av crema rundt det hvite skummet.

CORTADO
Ca. 50/50 med melkeskum og espresso

Cortado serveres normalt i små kaffeglass. Den lages ved å ekstrahere espressoen rett i glasset for så å tilsette steamet melk. Opprinnelig spansk, men adoptert av italienerne til en mer kvalitetsbevisst utgave av drikken.

CAFFÈ LATTE
Steamet melk i et glass eller en kopp tilsatt en enkel eller en dobbel espresso.

Steamet melk med masse skum helles i et høyt, klart glass. En eller flere espressi helles i en tynn stråle gjennom det samme hullet i melken. Nyt synet av kaffen som blander seg ujevnt med melken og gir fine marmoreringer og stadige forandringer i fargenyansene. Ved å skjelve på hånden du heller med, kan enda flottere sjatteringer oppnås.

Telefon: 21 93 22 22Nettstedskart